top of page

Tusen timmar design

2020 är det 10 år sedan UNGATIO startade och för att fira det, har vi valt att uppmärksamma design i projektet Tusen timmar design.

Projektet har möjliggjorts med finansiellt stöd från dessa aktörer:

Myra_ 10.33.20.jpg
RegionOstergotland_vanster_svart.png
-Logo_stående_svart.png
Folkungaland-kvadrat.jpg
Leader.jpg
Investerar_f.jpg
Sparbanksstiftelsen_Alfa_rgb_svart.png
Logga_edited.jpg

Märta Christina och

Magnus Vahlquists Stiftelse

Sprida kunskap till unga

Den ideella föreningen Designcamp UNGATIO arrangerar varje sommar en designpraktik för gymnasieelever i Östergötland. Tio ungdomar får jobba med skarpa uppdrag från företag och kommuner tillsammans med en professionell designer.

 

Folkbildande insats

Allt fler företag och offentliga verksamheter använder sig av design som metod för att bättre möta kundernas, brukarnas och medborgarnas behov. Men kunskapsluckorna är ändå stora, särskilt på landsbygden. Många förknippar fortfarande design med enbart färg och form.

– Behovet av problemlösning och en tydlig process för produkt- eller tjänsteutveckling är enormt när man börjar skrapa på ytan, säger UNGATIOs projektledare Suzanne Möller. 
Och i samband med föreningens 10-årsjubileum, bestämde vi oss för att göra en folkbildande insats.

Resultatet blev ett projekt med namnet Tusen timmar design, där tio företag eller organisationer har fått testa ett designprojekt kopplat till ett konkret problem eller behov i verksamheten. De har fått 100 konsulttimmar vardera till sitt förfogande där byrån Myra design har varit utförare. 

 

– Det har varit väldigt fruktbart, säger Suzanne. Vi har fått en bredd både vad det gäller typ av projekt och typ av organisationer – produktdesign, tjänstedesign, processförbättringar, förpackningsdesign och strategier. Deltar gör utpräglade produktföretag, men också en kommun, en skola och en liten ICA-butik på landet.

 

En bok och en utställning

Projektet visualiseras i en bok och med en utställning – båda med namnet Tusen timmar design. Målgruppen är framför allt företag och organisationer som har liten eller ingen kunskap om Designprocessen de värden som av att man använder metodiken.
 

– Det kan t ex handla om användarvänlighet, ergonomi, funktionalitet, tillgänglighet, produktionsanpassning, hållbarhet, service eller kommunikation, berättar Suzanne.


Utställningen öppnar i Vadstena 2 juli i sommar och kommer först att turnera i Östergötland, för att sedan fortsätta ut i landet under 2022.

Utställningen är bokningsbar för institutioner vars verksamhet på olika sätt tangerar design, eller som själva vill veta mer om, vill visa, undervisa eller berätta om design.

 

För att göra det smidigt att boka och hålla utställningen har vi paketerat den på ett enkelt sätt: den består av tolv tvåsidiga ljuslådor 2 x 1 meter som är lätta att montera - en för varje projekt + en ljuslåda som representeras av UNGATIO och en av SVID/Svenska designsällskapet. Utställningen har ett rimligt pris där frakt och försäkringar ingår.

 

Tusen timmar design är ett unikt tillfälle att visa bredden och djupet av Designprocessens användningsområden! 
Kontakta projektledare Suzanne Möller på 073-683 15 27 eller info@ungatios.se  

Här kan du se utställningen!

Vadstena 2-18 juli, Grå Magasinet, Järnvägsgatan 5

Söderköping 27 september-10 oktober, Stinsen, Margaretagatan 19

Motala 30 oktober-12 november, Motala Convention Center, Sjögatan 5

Finspång 15-28 november, Galleriet på Kulturhuset, Bergslagsvägen 29

Linköping 11-23 januari 2022, Skylten, Södra Oskarsgatan 3

Vill du veta mer? 

Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi med  information om Tusen timmar design.

bottom of page