Vad är Designcamp Östergötland?
Östergötlands designcamp för gymnasieelever. 2023 hålls campen i Linköping och alla som går på gymnasiet i länet kan söka till campen. Varje sommar får tio ungdomar chansen att jobba med skarpa designuppdrag åt företag och kommuner, under handledning av en professionell industri- eller UX designer. Som partner bidrar du till en praktik i toppklass och en merit för framtiden.
Vad är design?
Design är produktutveckling ur ett användarperspektiv. En produkt eller en tjänst kan bara bli riktigt bra om man utgår från den som ska använda den. Och produkter och tjänster som är skapade utifrån användaren, gör livet lättare, roligare och säkrare.
I Designcamp Östergötland arbetar vi med Designprocessen, en metodik som används för att lösa utmaningar kring t ex produkter, tjänster eller processer.
Christer på Hallins berättar
"Studiebesöken vi får från Designcamp Östergötland ger oss en möjlighet att visa hur en industri ser ut idag, något som vi tror kan vara svårt att visualisera i skolan. Det är en möjlighet att vässa oss mot framtida potentiella kollegor och visa att en vanlig industri innehåller mycket high tech med många intressanta jobbmöjligheter."
Christer Hallin, VD Hallins
Olika nivåer av samarbete
Välj på vilken nivå du vill vara Designcamp Östergötlands partner!
Guldpartner
Som vår Guldpartner får du ett stort utbyte av Designcamp Östergötland. Du ger oss i uppdrag att lösa ett konkret problem eller behov på ditt företag, som är kopplat till en produkt, en tjänst eller en process som behöver utvecklas eller förbättras.
Du äger alla rättigheter till förslagen.
Några av våra Gulpartners genom åren har varit Returpack, Energigas Sverige, Toyota Material Handling, Brigo och flera kommuner i Östergötland. Som Guldpartner bidrar du med 30 000 kr i utbyte mot ett konceptförslag.
Dessutom omnämns ditt företag och din logga som Gulpartner i våra digitala och tryckta media.
Var med på elevernas slutpresentation 5 juli 2024, då ditt företag presenteras som Guldpartner.
Silverpartner
Designcamp Östergötland är en plantskola för unga, nyfikna produktutvecklare och designers, och tack vare ditt bidrag på 10 000 kr, sponsrar du en elevplats för en ungdom från din kommun. Det här ger vi dig i utbyte:
-
Inbjudan till lunch och elevernas slutpresentation på Arbis i Linköping 5 juli 2024.
-
Delta i workshop där du får testa Designprocessen (nov 2024).
-
Företagets logotyp på vår hemsida och i allt tryckt material.
-
Ett ex av ”Årets produkt”, unik för varje år och tillverkad i begränsad upplaga.
Företagsmedlem
Designcamp Östergötland är en ideell förening som arbetar för att öka kunskapen om Designprocessen som en metod för problemlösning och innovation.
Du kan bidra till vårt arbete genom att bli företagsmedlem för 500 kr.
Swisha till 123 389 76 91 eller betala in via bankgiro 485-4048.
Som tack får du en inbjudan till avslutningslunchen där eleverna presenterar årets projekt den 5 juli 2024.
Dessutom nämner vi ditt företag på vår hemsida, i sociala medier och i det fysiska material som vi producerar inför olika event.
Som partner till UNGATIO blir du inbjuden till lunch med ungdomarnas avslutningspresentation 5 juli 2024
Bli partner till Designcamp Östergötland
Fyll i och skicka formuläret, så återkommer vi inom kort. Eller ring vår projektledare Suzanne Möller på 073-683 15 27.
"För mig var det bästa med Designcamp Östergötland var att vi fick vara med och ta fram, designa och formge verkliga produkter som faktiskt kommer att användas. Vi hade också mycket frihet och därför blev produkterna väldigt originella. Jag tycker att det är fantastiskt eftersom jag älskar att skapa saker!"
Isak Horvath, designcamp 2018
Från idé till verklig produkt
I Designcamp Östergötland finns alltid ett konsumentprodukt-uppdrag. I en sprint jobbar ungdomarna med idéer, skissar - testar ergonomi eller form, bygger prototyper, gör studiebesök hos leverantörer och medverkar vid produktion.
De lär sig att kommunicera sina idéer, prövar materialens möjligheter och begränsningar, och förhåller sig till olika produktionsmetoder. Att efter två veckor hålla en produkt i sin hand, som man varit medskapare till - är en oslagbar känsla!
Konceptuppdrag
Många förknippar design med färg och form. Men när du samarbetar med Designcamp Östergötland, visar vi hur mycket mer design är!
Vi använder Designprocessen, en metodik som används vid problemlösning och som t ex kan leda till bättre användarvänlighet, ergonomi, funktionalitet, tillgänglighet, produktionsanpassning, hållbarhet, service eller kommunikation.
På bilden ser du en räddningsstation som ungdomarna designade till Toyota Material Handling i Mjölby 2018, och som utgick från konkreta behov som fanns i Toytas fabriker.
Axelssons snickeri - en av våra leverantörer
Axelssons snickeri är ett specialsnickeri som ligger i Motala. De gör allt från skräddarsydda lösningar till serieproduktion i trä, metall och komposit. När det gäller noggrannhet och finish finns det ingen som slå dem på fingrarna.
Designcamp Östergötland har haft privilegiet att samarbeta med Axelssons flera gånger, och i samband med tillverkningen av produkterna, gör vi alltid studiebesök på snickeriet – något som brukar vara en av campens höjdpunkter!
Våra produkter
Ett urval av produkter som skapats under tidigare designcamps.
Grytunderlägg i laserskuren pulverlackad plåt - Motala och Östergötlands sjöstad. 2019
Grytunderlägg i laserskuren pulverlackad plåt - Vadstena och en kreativ historia. 2019
Grytunderlägg i laserskuren pulverlackad plåt - Boxholm och järnvägen. 2019
Kontakt
Suzanne Möller, Projektledare
073–683 15 27
designcampost@gmail.com
Postadress
Bakgatan 1
592 30 Vadstena
Besöksadress
Storgatan 17
592 30 Vadstena
Styrelsen
Ordförande, Suzanne Möller
Ledamot, Leif O Pehrson
Ledamot, Petra Schendel
Ledamot, Stina Juhlin
Ledamot, Jonas Olsson
Suppleant, Håkan Kindström
Valberedning, Mikael Hult
Valberedning, Christer Karlsson